Pokrenut novi “Diaspora Invest” projekt, vrijedan 15,7 miliona dolara

Podijeli :

Facebook
Twitter
LinkedIn

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu ozvaničila početak novog petogodišnjeg “Diaspora Invest” projekta, vrijednog 15,7 miliona dolara.

Cilj projekta je angažiranje bh. dijaspore i poticanje njenog ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador SAD-a Michael Murphy izjavio je da vjeruju da dijaspora može igrati važnu ulogu u promociji pozitivnih promjena u BiH, posebno po pitanju ekonomije.

Dodao je da to baziraju na iskustvima prethodnog “Diaspora Invest” projekta koji je rezultirao s 28 miliona dolara investicija i 1.500 novih radnih mjesta.

“Nadamo se da će ovaj novi projekt rezultirati s 50 miliona dolara investicija i 2.000 novih radnih mjesta, te da će podržati oko 600 mikro, malih i srednjih preduzeća”, istakao je Murphy.

Suvlasnik kompanije Derubis Caravans iz Viteza Kerim Hadžić naveo je da se 2020. vratio iz Azije u BiH gdje je pokrenuo kompaniju za proizvodnju kamp prikolica, uz pomoć prijatelja od kojih je većina u dijaspori.

“Živim za to da BiH vrati dobar dio ljudi iz dijaspore i da napravimo vrhunske biznise i ojačamo ekonomiju do mjere da utiče na svaki segment društva”, poručio je Hadžić.

Na prezentaciji je istaknuto da će USAID “Diaspora Invest” projekt podržati socijalnu koheziju i ojačati veze unutar zajednice, oslanjajući se na znanje, resurse i mreže koje dijaspora već ima.