“Naša perspektiva” ljetnim praksama za mlade iz dijaspore dokazala: Mladi žele prilike u domovini

Podijeli :

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruženje “Naša perspektiva je u saradnji sa USAID Projektom “Diaspora Invest” predstavila program DiaWorks Internship, u okviru koje se, u toku ljetnih mjeseci, organizuju poslovne prakse za mlade ljude koji su veći dio svog života ili period studija proveli u inostranstvu. Veliki je ovo iskorak i za kompanije-domaćine koji su prihvatili ideju i uključili se u proces.

Tako je kompanija “Stolarija Kendić” ugostila Ammara Liđana, koji se nedavno vratio iz Paderborna u Njemačkoj. “Domaćini su izuzetno susretljivi i gostoljubivi. Toliko su spremni pomoći, sarađivati sa mnom, dati mi zadatake i odgovornost. Ova praksa je znatno više od onoga što sam očekivao i hvala USAID-u na podršci. Nadam se da će ovakvih prilika biti mnogo više u budućnosti i za druge, s obzirom da znam da je za ovaj program postojao veliki interes”, poručuje Liđan.

Hannah Tia Sarajlić je stigla iz Dundeeja u Velikoj Britaniji, a pomaže razvoj digitalnih komunikacija i doprinosi većoj vidljivosti brenda “BarDo”. “Izuzetno je važno da novu generaciju uključimo u razvoj proizvoda, brendova i usluga u BiH jer oni razumiju nove načine komuniciranja, kako ovdje, tako i globalno. Tu nam pomoć je pomoć od Hannah izuzetna”, napominje Lilijan Sulejmanović, poduzetnica koja stoji iza razvoja programa čokoladica i drugih prehrambenih proizvoda “BarDo”.

Sabina Halilović je iz Slovenije došla u kompaniju “The Headhunter” koja je fokusirana na pronalaženje kvalitetne radne snage i povezivanja poslodavaca i tražioca posla na regionalnom tržištu. “Vlasnici kompanije imaju veliko povjerenje u nas, dobivamo odgovorne zadatke i to je ono po čemu se ova praksa razlikuje od drugih”, pojašnjava Sabina. Isto mišljenje dijeli i Lamija Brkić, koja se nakon pet godina studija u Turskoj, vratila u domovinu i praksu obavlja u kompaniji “Storsen”.

Priliku da podijeli svoja iskustva rada u Istočnom Timoru i Australiji, ali i sa biznis studija u Barceloni, ima Tia Karić. Rodom iz Australije, provela je dio svog života u Sarajevu, da bi se onda opet otisnula u svijet. “Možemo promijenti mentalitet ovdje, usmjeriti nove generacije da rade, da saznaju i uče”, poručuje Karić. Njena kompanija-domaćin “Represent Communications” je već istakla korist od ove saradnje, s obzirom da im je globalno iskustvo i fokus na izradi razvojnih projekata olakšao pripremu novih programa saradnje koje trenutno finaliziraju. “Nova generacija dijaspore je i nova nada za biznise u Bosni i Hercegovini. Imamo toliko toga da naučimo od ovih mladih ljudi”, zaključio je Armin Alijagić, direktor Biznis centra bh. dijaspore.