“Naša perspektiva” otvorila poziv za učešće u Mentorskoj mreži bh. dijaspore

Podijeli :

Facebook
Twitter
LinkedIn

USAID Projekat “Diaspora Invest” i Biznis centar bh. dijaspore su predstavili danas pilot-aktivnost pokretanja programa mentorstva eksperata i ekspertica iz bosanskohercegovačke dijaspore. Ove aktivnosti će biti fokusirane na pomoć mentora malim i srednjim preduzećima, obrtima i drugim oblicima start-up inicijativa u Bosni i Hercegovini. Riječ je o nastavku aktivnosti koje su se, u prethodnom periodu, realizirale kroz edukacijske radionice DiaWorks. Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore, pojašnjava da se bilježi značajan interes dijaspore da volonterski doprinese prenosu znanja iz svijeta u BiH, ali da nije postojao mehanizam povezivanja sa domaćim poduzetnicima.

“U Biznis centru bh. dijaspore stalno dobivamo upite od uspješnih članova i članica našeg iseljeništva. Oni žele podijeliti znanje, dati svoj doprinos zajednici, a preko ovakvih susreta i aktivnosti, produbiti i svoje profesionalne veze sa domovinom. Kroz BHdiaFor, Reconnect, zatim kroz radionice u Biznis centru, vidjeli smo da i naši ljudi rado učestvuju u ovakvim programima i da ih interesuje šta dijaspora ima da kaže. Prenos znanja je jedna od ključnih karika i potencijala dijaspore, te očekujemo veliki odziv na ovaj poziv”, dodaje Alijagić.

Poziv je otvoren do 30.9.2021. godine, a mentori/mentorice iz dijaspore se prijavljuju popunjavanjem formulara: .

“Dovoljno je da mentor/mentorica posjeduje relevantno iskustvo i znanje iz određene oblasti razvoja poduzetništva ili nekog specifičnog sektora, a mi ćemo na osnovu njihovih prijava, pronaći lokalne kompanije zainteresovane za podršku i saradnju. Najteže je napraviti prvi korak, a naše iskustvo pokazuje da dobre prakse iz svijeta mogu ubrzati razvoj domaćih poslovnih projekata. Prijavite se i postanite dijelom Mentorske mreže Biznis centra bh. dijaspore”, zaključio je Alijagić.