Predstavljanje UNCTAD-ove analize investicijske politike BiH u Ženevi

Podijeli :

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bh. delegacija, na čelu sa Dragišom Mektićem, pomoćnikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prisustvovala je prezentaciji UNCTAD-ove analize investicijske politike BiH (IPR) u Ženevi 3. decembra 2015. godine.
ZENEVA

O analizi investicijske politike BiH raspravljalo se sa državama članicama UNCTAD-a i sa nekoliko predstavnika međunarodne zajednice investitora na međuvladinom sastanku.

“FDI je jedna od ključnih poluga za održiv ekonomski rast. Zalažemo se za privlačenje novih i zadržavanje postojećih ulaganja. Analiza investicijske politike BiH će biti ključni alat u pomaganju vlasti Bosne i Hercegovine sa ciljem rješavanja izazova koji se odnose na poslovno okruženje “, rekao je ovom prilikom g. Mekić.

“Jačanje promocije investicija, suradnja među akterima u zemlji, promocija efikasnosti administarcije i BiH kao investicione destinacija su ključni ciljevi. Svakako podržavamo UNCTAD-ovu analizu “, rekla je zamjenica direktora Agencije FIPA BiH Blaženka Mišković.

„Provođenje politike suradnje i koordinacije među institucijama, usklađivanje procedura vezanih za pokretanje poslovne aktivnosti i učinkovitija promocija ulaganja su osnova kako bi Bosna i Hercegovina materijalizirala neiskorišteni potencijal i privukla strane investicije i na taj način postigla svoje razvojne ciljeve“, navodi se između ostalog u analizi UNCTAD-a.

U bh. delegaciji su bili i ambasador BiH pri misiji UN u Ženevi Lucija Ljubić/Lepine, šef Odjela za podršku stranim investitorima Agencije FIPA Dika Mustafić, predsjednik BH diaFor i dekan fakulteta poslovne ekonomije Apeiron/Banja Luka Sanel Jakupović, te savjetnik premijera FBiH Denijel Pelidija.

Za više informacija o UNCTAD-ovoj analizi investicijske politike BiH posjetite donji link:

http://unctad.org/en/pages/newsdetails.aspx?OriginalVersionID=1145&Sitemap_x0020_Taxonomy=Investment