“Naša perspektiva” predstavila rezultate mapiranja dijaspore u lokalnim zajednicama

Podijeli :

Facebook
Twitter
LinkedIn

Opština Lopare i Biznis centar bh. dijaspore su predstavili publikaciju „Mapiranje dijaspore u lokalnoj zajednici – Opština Lopare: Dolaze naši“, koja je nastala kao rezultat pilot-aktivnosti mapiranje dijaspore sa područja jedne lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a uz podršku USAID projekta „Diaspora Invest“.

„Cilj ove aktivnosti je prikupiti iskustva u mapiranju dijaspore koja se mogu prenijeti iz Opštine Lopare na sve druge lokalne zajednice u našoj zemlji. Saznali smo više o putu razvoja aktivnosti lokalne zajednice sa dijasporom, prepoznali investicije dijaspore u Loparama, mapirali druge aktivnosti na kojima je dijaspora radila kako bismo ta iskustva mogli prenijeti dalje“, poručio je Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore.

Lopare su dijelom Mreže jedinica lokalne samouprave – partnera Biznis centra bh. dijaspore, koje rade na podršci i uzajamnoj razmjeni informacija koje mogu ohrabriti nova ulaganja i saradnju sa iseljeništvom.

“Danas Lopare rastu, pozitivne priče se šire dalje, nove kompanije stvaraju nova radna mjesta. Kada ljudi govore o nama – govore kao o dobrom primjeru. Na to svi trebamo biti ponosni. I zbog svega toga, uspješno smo realiziovali saradnju sa projektom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom„Diaspora Invest“, putem kojih je nekoliko investicija u našem kraju podržano putem grantova i aktivnosti tehničke podrške. Zatim smo realizovali „Dane dijaspore“ pod sloganom „Dolaze naši“, a sada uspješno provodimo mapiranje dijaspore. I konačno, kao vrhunac svega toga je i izrada ove publikacije – koja donosi mapu investicija naše dijaspore, prikaz privrednog potencijala Lopara, kao i sve naučene lekcije mobilisanja dijasporskog potencijala za druge lokalne zajednice koje žele pratiti naš put“, poručio je načelnik Opštine Lopare dr. Rado Savić.

Publikacija donosi detaljnu analizu strukture zaposlenih, privrednih subjekata, aktivnosti Udruženja Majevičana u Švajcarskoj kao temeljne tačke okupljanja dijaspore iz Lopara, uspješne priče podrške dijaspori, korisne kontakte u zajednici i preporuke za druge lokalne zajednice.

„Od Lopara možemo naučiti mnogo, a prije svega da ključ uspješne saradnje leži u izgradnji povjerenja. Također, prepoznajemo važnost postojanja podrške institucija i jedne sveobuhvatne saradnje civilnog društva, privrednika, dijasporskih udruženja, akademske zajednice i medija. Svi oni daju doprinos tome i stvaraju rezultate”, zaključio je Alijagić.